lauantai 30. syyskuuta 2017

Johdanto blogiin eli miksi Prosessoin?

Prosessoin asioita hiljaa taustalla. Kuulun siihen ihmisryhmään, joka miettii ensin ja sanoo sitten. No, en ihan aina, mutta useimmiten.

Toiset ihmiset ovat nopeita. Kommentteja satelee asiaan kuin asiaan ja hommiin tartutaan saman tien, kun tehtävä osuu tielle. Toiset ovat hitaita, pyörittelevät asioita joka suunnalta tutkiskellen, ja ryhtyvät toimeen vasta harkittuaan ja suunniteltuaan asiaa ensin tovin jos toisenkin. Molemmille ääripäille, sekä kaikille väliin jääville asteille, on työelämässä ja sosiaalisten suhteiden hoitamisessa omat paikkansa. Väärään tehtävään joutuva ihminen voi ahdistua, jos vaaditaan toimimaan ennen kuin tehtävä on mielessä pilkottu paloiksi ja todettu, että tehtävän edetessä ei jouduta ongelmiin. Nopeasta toiminnasta pitävä turhautuu, jos asiaa vatvotaan, eikä itse tekemisessä tunnuta päästävän alkuun.

Minulta on vaikea saada spontaania kommenttia uudesta asiasta. Tarvitsen aikaa mielipiteen tai jonkin lausunnon muodostamiseen, koska ajattelen saman tien sitä, mihin kaikkeen asia liittyy. Pohdin, mitä annetusta kommentista voi seurata, tai kuinka se voidaan ymmärtää monella tavalla. Näin siis silloin, kun kyseessä on asia, johon minulla ei vielä ole kokemusperäistä otetta. Uusien asioiden kanssa työskentely vaatii kuitenkin kommentointia myös asioista, jotka eivät ole ennestään tuttuja. Opiskellessa, kehittämistehtävissä tai muutoksia valmisteltaessa ja toimeenpantaessa mielipidettä kysytään kuitenkin myös yhtäkkiä esiin nousseista tai tuntemattomista asioista. Joskus se kommentti tarvitaan nopeasti - tai heti. Usein on kuitenkin mahdollisuus lykätä kommentin antamista, jotta taustatiedot voidaan tarkistaa, ja syy- ja seuraussuhteet ottaa huomioon.

Yksi keinoista on sanoittaa ajatuksiaan kirjoittamalla. Kirjoittamalla asiat aukeavat, ajatukset saa järjestykseen, ongelmiin saa etäisyyttä ja mittasuhteet. Kirjoittamalla kommentointi ja mielipiteiden ilmaisu saa harjoitusta. Ja eikö se niin ollut, että vain harjoittelemalla oppii?

Tarvitsen jäsentelyä.
          Faktatietoja, numeroita, järjestelmällisyyttä.
                    Luovuutta, ajattelun vapautta, tyhjää tilaa ja aikaa analysoida.
                              Siksi:     Prosessoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvojen mukaan

Miten yrityksen tavoitteet ja omat tavoitteeni tukevat toisiaan? Miten yrityksen arvot ja minun arvoni ovat synkassa? Olen huomannut, e...